Продуктивність генотипів південної м’ясної породи великої рогатої худоби при розведенні в умовах органічного виробництва

Номер, том, частина, рік
4(75), 2, 1, 2013

УДК
636.22/28.082.13

Автор
Ю.В. Вдовиченко, кандидат сільськогосподарських наук
Л.О. Омельченко, кандидат біологічних наук
Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова “Асканія-Нова” – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, Україна
В.О. Найдьонова, почесний академік НААН України
Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства НААН України

Анотація
У статті наведено матеріали стосовно продуктивності, господарської, економічної та екологічної ефективності використання генотипів південної м’ясної породи великої рогатої худоби в умовах органічного виробництва степової зони України. Установлено високу інтенсивність та енергію росту молодняку лише за рахунок пасовищних кормів (1046-944 г), високу поживну (1056,6 ккал) та енергетичну (4,44 МДЖ) цінність 1 кг яловичини, наявність в м’ясі хімічних забруднювачів нижче ГДК.

Ключові слова
органічне виробництво, генотип, інтенсивність, енергія росту, забійний вихід, забруднювачі хімічної природи, ГДК

Стаття
Ю.В. Вдовиченко, Л.О. Омельченко, В.О. Найдьонова. Продуктивність генотипів південної м’ясної породи великої рогатої худоби при розведенні в умовах органічного виробництва

Список використаних джерел

  1. Кисіль В. І. Формування екологічно безпечного виробництва в Україні / В. І. Кисіль // Вісник аграрної науки. — 2003. — № 2. — С. 10—12.
  2. Ходус А. В. Экологическое сельское хазяйство, экологическое природоиспользование, экологическая маркировка / А. В. Ходус // Охрана окружающей среды и “органическое” сельское хазяйство : сб. докладов науч.-произв. экологического семинара. — С.-Пб., 2005. — С. 24—31.
  3. Вовк В. І. Сертифікація органічного сільського господарства в Україні : сучасний стан, перспективи, стратегія на майбутнє / В. І. Вовк // Матеріали міжнародного семінару “Органічні продукти харчування. Сучасні тенденції виробництва і маркетингу”. — Львів, 2004. — С. 3—7.
  4. IFOAM Basic Standards (approved by the IFOAM General Assembly.Victoria.Canada.-August.-2002.). — Режим доступу : www.ifoam.org.
  5. Розвиток органічного ринку та сертифікація в органічному сільському господарстві : Швейцарсько-український проект / Ефективне тваринництво. — 2010. — № 5. — С. 11—15.
  6. Угнивенко А. Н. Основные принципы и методы производства экологически чистой говядины / А. Н. Угнивенко // Материалы конференции “Современные направления теоретических и прикладных исследований 2013” : сборник научных трудов SWorld. — 2013. — Режим доступу : http://www.sworld.com.ua/index.php/ru/conference/the-content-of-conferences/archives-of-individualconferences/march-2013.
  7. Органічні харчові продукти в ЄС : довідник. — Львів : Леонорм-Стандарт, 2008. — 118 с.
  8. Південна м’ясна порода великої рогатої худоби – визначне селекційне досягнення в теорії і практиці аграрної науки / М. В. Зубець, В. П. Буркат, Ю. Ф. Мельник та ін. // Вісник аграрної науки. — 2009. — № 3. — С. 45—51.
  9. Найдьонова В. О. Використання генофонду південної м’ясної породи великої рогатої худоби як шлях до створення галузі м’ясного скотарства / В. О. Найдьонова, Л. О. Омельченко // Вісник аграрної науки. — 2011. — № 11. — С. 43—46.
  10. Вдовиченко Ю. В. Ефективність розведення худоби південної м’ясної породи в умовах органічного виробництва / Ю. В. Вдовиченко, Л. О. Омельченко // Науковий вісник “Асканія-Нова”. — 2012. — Вип. 5. — Ч. ІІ. — С. 3—11.
  11. Оценка качества кормов, органов, тканей, яиц, молока и мяса птицы. Методическое руководство для зоот. лаб / под науч. ред. В. Н. Фисинина, А. Н. Тищенкова. — Сергиев-Посад : ВНИТИП, 1998. — 116 с.
  12. Шкурін Г. Т. Забійні якості великої рогатої худоби / Шкурін Г. Т., Тимченко О. І., Вдовиченко Ю. В. — К. : Аграрна наука, 2002. — 49 с.
  13. Плохинский Н. А. Биометрия / Н. А. Плохинский. — Новосибирск, 1961. — 364 с.

Ю.В. Вдовиченко, Л.А. Омельченко, В.А. Найденова. Продуктивность генотипов южной мясной породы крупного рогатого скота при разведении в условиях органического производства.
Приведены материалы о продуктивности, хозяйственной, экономической и экологической эффективности использования генотипов южной мясной породы крупного рогатого скота в условиях органического производства степной зоны Украины. Установлена высокая интенсивность и энергия роста молодняка за счет пастбищных кормов (1046-944 г), высокая питательная (1056,6 ккал) и энергетическая (4,44 МДЖ) ценность 1 кг говядины, наличие в мясе химических загрязнителей ниже ПДК.

Y. Vdovychenko, L. Omel’chenko, V. Naydenova. South meat cattle breeds’ genotype efficiency in the conditions of breeding in organic production.
The article contains materials related to the productivity, farming, economic and environmental efficiency of the Southern beef cattle breeds in the conditions of organic production in the Steppe zone of Ukraine. The high intensity and energy of young growth through the pasture forages (1046-944 g), high nutrient (1056.6 kcal) and energy (4.44 MJ) value per 1 kg of beef, the presence of chemical contaminants are below the MPC-level was established.