Вплив маси яєць курей м’ясного напряму продуктивності на їх морфологічні та інкубаційні якості

УДК 637. 4-026. 53:636. 5. 082. 474

Ю. О. Вечеря, аспірант
Науковий керівник – В. П. Бородай, д-р с.-г. наук, професор
Національний університет біоресурсів і природокористування України

Наведено дані щодо морфологічних показників яєць курей батьківського стада кросу «Кобб-500» у 60-тижневому віці. Встановлено, що зі збільшенням маси інкубаційних яєць результати інкубації є високими. Вивід курчат з яєць високої маси (71-82 г) є вищим на 0,68% порівняно з контрольною групою. Це свідчить про доцільність інкубації яєць масою 71-82 г при умові тривалого використання птиці батьківського стада.

Ключові слова: інкубація, інкубаційні якості яєць, заплідненість, виводимість яєць, вивід молодняку.

Вплив маси яєць курей м’ясного напряму продуктивності на їх морфологічні та інкубаційні якості.(текст статті)

Influence of mass of eggs of hens of meat direction the productivity on their morphological and incubation qualities. (анотація)

Список використаних джерел:
1. Бреславец В. А. Влияние возраста кур на качество инкубационных яиц, эмбриональное и постэмбриальное развитие потомства / В. А. Бреславець // Сб. работ молодых ученых / ВНИТИП. – 1967. – Вып. 9. – С. 301-306.
2. Бурьян М. Прогресс в генетике стимулирует перемены в технологии инкубации / М. Бурьян. //Zootecnica. – 2006. – №1. – С. 26-29.
3. Дядичкина Л. Ф. Пособие по биологическому контролю при инкубации яиц сельскохозяйственной птицы / Л. Ф. Дядичкина, Н. С. Позднякова, И. П. Кривопишин. – Сергиев Посад, 1992. – 57 с.
4. Евстратова А. М. Пути увеличения вывода суточного молодняка: Обзорная информация / А. М. Евстратова // ВНТИЭНСХ. – 1986. – 50с.
5. Кривопишин И. П. Биологический контроль в инкубации / И. П. Кривопишин, М. В. Орлов. — М. : Россельхозиздат, 1987. – 223 с.
6. Родительское поголовье. Справочник по содержанию родительского поголовья ROSS. − 2013. – Режим доступа : http://ru. aviagen. com/assets/TechCenter/BBForeignLanguageDocs/RUS TechDocs/01-Ross-PS-Handbook-2013RU. pdf
7. Морфологічні показники гусячих яєць / В. П. Хвостик, О. Є. Острякова, Л. М. Пальваль [та ін. ] // Птахівництво. – 2008. – Вип. 61. – С. 196-202.
8. Шур Л. П. Вплив віку несучок та маси яєць на виводимість / Л. П. Шур // Таврійський науковий вісник. – 2004. – Вип. 33. – С. 143-148.

Ю. О. Вечеря. Влияние массы яиц кур мясного направления продуктивности на их морфологические и инкубационные качества.

Приведены данные морфологических показателей яиц кур родительского стада кросса “Кобб-500” в 60-недельном возрасте. Установлено, что с увеличением массы инкубационных яиц результаты инкубации являются высокими. Вывод цыплят из яиц высокой массы (71-82 г) выше на 0,68% сравнительно с контрольной группой. Это свидетельствует о целесообразности инкубации яиц массой 71-82 г при условии длительного использования птицы родительского стада.

U. Vecherya. The Influence of the mass of hens eggs for meat and the productivity of their morphological and incubation qualities.

Data on morphological parameters of chickens eggs from a cross breed “Cobb-500” at 60 weeks of age, found that  increasing the mass hatching eggs incubation heralded high results. The output of chicken eggs high weight (71-82 g) is higher by 0,68% compared to the control group. This demonstrates the feasibility of incubation of eggs weighing 71-82 grams provided by a durable poultry breeder. The quality of hatching eggs from hens 60 weeks old is fairly high fertility – 83,64-85,00% hatchability – 89,00-93,20% output – 75,45-77,95% on standard rates for the cross 86,5, 86,6 and 79,5% respectively. Compared with the recommendations on cross fertility it is lower in -1,5-2,86% hatchability of eggs in groups at higher 2,4-6,6% output. For young a relatively lower standard at 1,55-2,23%. It is therefore advisable to use eggs of cross bred hen’s meat after 60 weeks , but to conduct special monitoring of the herd and poultry egg incubation regimes. Thus the use for incubation of eggs weighing 61-82 grams derived from chicken parent stock for long-term use, should be supported by normative documents on the incubation of eggs, including those with a weight exceeding 70 g.

Зміст випуску 2 (89), частина 1, 2016