Визначення перспективного набору критеріїв аутентичності національних вин

Номер, том, рік
4(74), 1, 2013

УДК
663.25:006.85(477)

Автор
С.Л. Богза, доктор хімічних наук
Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України
Г.В. Теплякова, аспірант
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

Анотація
Розглянуто питання ідентифікації та аутентифікації тихих вин в Україні за основними критеріями. Розкрито основні проблеми національного стандарту, що регламентує вимоги до зазначеної продукції. Запропоновано використовувати в якості критеріїв ідентичності та аутентичності мікроелементний склад та розподіл дейтерію в етиловому спирті, що в комплексі характеризує регіональне походження вин.

Ключові слова
вино, критерії аутентичності, фальсифікація, мікроелементний склад, дейтерій

Стаття
С.Л. Богза, Г.В. Теплякова. Визначення перспективного набору критеріїв аутентичності національних вин

Список використаних джерел

  1. Минеральный состав виноградних вин – идентификационный признак их аутентичности / Н. С. Аникина, Н. А. Жилякова, В. Г. Гержикова и др. // Магарач. Виноградарство и виноделие. — Ялта, 2010. — № 1. — С. 33—34.
  2. Аникина Н. С. Идентификация виноградных вин по критериальным показателям катионно-анионного состава / Н. С. Аникина // Магарач. Виноградарство и виноделие. — Ялта, 2011. — № 1. — С. 19—21.
  3. Современные методы контроля показателей качества и безопасности виноградных вин / Т. А. Жилякова, Н. И. Аристова и др. // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. — Серия «Биология, химия». — Одесса, 2010. — Т. 19 (58), № 2. — С. 84—93.
  4. Носик О. С. Розробка методики виявлення фальсифiкації столових сухих марочних вин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.07 «Технологія продуктів бродіння» / О. С. Носик. — Ялта, 2000. — 16 с.
  5. Валгина Л. А. Разработка комплексной товароведной оценки и идентификации столовых полусладких вин : автореф. дисс. на соискание ученой степени канд. техн. наук : спец. 05.18.15 «Технология и товароведение пищевых продуктов и функционального и специализированного назначения и общественного питания» / Л. А. Валгина. — М., 2011. — 28 с.
  6. Агеева Н. М. Идентификация и экспертиза виноградных вин и коньяков : монография / Н. М. Агеева, Т. И. Гугучкина. — Краснодар : Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства, 2008. — 174 с.
  7. Аналіз сучасних методів ідентифікації винних виробів / С. Л. Богза, С. Ю. Суйков, Т. Ю. Брановицька та ін. // Збірник наукових праць Харківського державного університету харчування та торгівлі «Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі». — Харків, 2012. — Вип. 2 (16). — С. 301—309.
  8. ДСТУ 4806:2007. Вина. Загальні технічні умови. — Введ. 2009-01-01. — К. : Держспоживстандарт України : Вид-во стандартів, 2008. — 20 с.
  9. Горюшкіна Т. Б. Виноградні вина. Хімічний склад та методи визначення / Т. Б. Горюшкіна, С. В. Дзядевич // Біотехнологія. — 2008. — Т. 1, № 2. — С. 24—38.
  10. Riccardo Flamini. Mass spectrometry in grape and wine chemistry / Riccardo Flamini, Pietro Traldi. — John Wiley & Sons, Inc. — 2010. — 366 р.
  11. Mario Giaccio. Determination of the geographical origin of wines by means of the mineral content and the stable isotope ratios: a review / Mario Giaccio, Assia Vicentini // J. Commodity Sci. technol. quality. — 2008. — 47 (I-IV). — Р. 267—284.
  12. Методи аналізу, що діють в ЄЕС в сфері виробництва вина : Регламент Комісії ЄЕС від 17.09.1990 р. № 2676/90.
  13. ДСТУ 4112.8-2003. Вина, виноматеріали і сусло, концентрат виноградного сусла ректифікований. Ядерно-магнітно-резонансний (ЯМР) метод визначання вмісту дейтерію. — Введ. 2004-07-01. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 56 с.
  14. Jeffrey L. Cross. The Application of Site-Specific Natural Isotope Fractionation-Nuclear Magnetic Resonance (SNIF-NMR) to the Analysis of Alcoholic Beverages The Chemical Educator / Thomas N. Gallaher, James J. Leary // Springer-Verlag New York, Inc., 1998. — № 5. — P. 1—5.

С.Л. Богза, А.В. Теплякова. Проектирование перспективного набора критериев аутентификации национальных вин.
Рассмотрены вопросы идентификации и аутентификации тихих вин в Украине по определенным критериям. Охарактеризованы основные проблемы национального стандарта, регламентирующего требования к указанной продукции. Предложено использовать в качестве критериев идентичности и аутентичности микроэлементный состав и распределение дейтерия в этиловом спирте, что в комплексе характеризует региональное происхождение вин.

S. Bogza, A. Teplyakova. Designing of perspective set of criteria for the authentication of national wines.
The issues of identification and authentication of wines in Ukraine according to certain criteria are considered. We have defined the main problems of the national standard of the regulatory requirements for the specified products. It is proposed to use as criteria of identity and authenticity, the microelement composition and distribution of deuterium in ethyl alcohol, which in combination characterizes the regional origin of wines.