Морфологічний склад туш, хімічний склад та гістометрія найдовшого м’яза спини бугайців

Номер, том, частина, рік
4(76), 2, 2, 2013

УДК
636.2.591.8

Автор
І.В. Новак, кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник1
В.С. Федорович, кандидат біологічних наук, доцент2
Є.І. Федорович, доктор сільськогосподарських наук, професор1
1 Інститут біології тварин НААН, Україна
2 Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького, Україна

Анотація
Досліджено забійні якості, морфологічний склад туш, хімічний склад та морфометричні показники найдовшого м’яза спини бугайців української чорно-рябої молочної породи в різні вікові періоди. Встановлено, що названі показники з віком тварин змінювалися: вихід туші, забійний вихід, вихід м’якоті, вміст жиру та сухої речовини, калорійність найдовшого м’яза спини, діаметр м’язових волокон зростали, а вміст вологи і білка – зменшувався.

Ключові слова
бугайці, м’ясо, морфологія, хімічний склад, гістометрія

Стаття
І.В. Новак, В.С. Федорович, Є.І. Федорович. Морфологічний склад туш, хімічний склад та гістометрія найдовшого м’яза спини бугайців

Список використаних джерел

  1. Бабік Н. П. М’ясна продуктивність бугайців порід лімузин та волинської м’ясної в умовах західного регіону України / Н. П. Бабік, Є. І. Федорович // Вісник ЖНАУ. — 2013. — Т. 2, Т. 1 (35). — С. 128—135.
  2. Димчук А. В. Забійні якості бугайців подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи / А. В. Димчук // Науковий вісник ЛНАВМ ім. С. З. Гжицького. — Львів, 2008. — Т. 10, № 3 (38), Ч. 3. — С. 50—53.
  3. Котенджи Г. П. Оцінка м’ясних і забійних якостей, шкіри та міцності п’ясткових кісток бугайців української бурої та чорно-рябої молочних порід / Г. П. Котенджи [та ін.] // Вісник СНАУ : Тваринництво. — Суми, 2005. — № 9—10. — С. 94—102.
  4. Севастьянов А. Состав длиннейшей мышцы спины у бычков различного происхождения / А. Севастьянов, Н. Кирович, В. Баланенко // Тваринництво України. — 2009. — № 4. — С. 19—21.
  5. Мельник Ю. Ф. Формування м’ясної продуктивності тварин різних порід великої рогатої худоби в онтогенезі (за матеріалами проведеного випробування) : дис. … доктора с.-г. наук : 06.02.01 / Мельник Юрій Федорович. — К., 2010. — 462 с.
  6. Шкурин Г. Т. Забійні якості великої рогатої худоби (методики досліджень) / Г. Т. Шкурин, О. Г. Тимченко, Ю. В. Вдовиченко. — К. : Аграрна наука, 2002. — 50 с.
  7. Матросова С. И. Технохимический контроль в мясной и пищеперерабатывающей промышленности / И. С. Матросова. — М. : Пищевая промышленность, 1966. — 182 с.
  8. Александров В. М. Методы санитарно-гигиенических исследований / В. М. Александров. — М. : Медгиз, 1951. — 492 с.
  9. Автандилов Г. Г. Морфометрия в патологии / Г. Г. Автандилов. — М. : Медицина, 1973. — 248 с.
  10. Гуцол А. А. Практическая морфометрия органов и тканей : для врачей патологоанатомов / А. Гуцол, Б. Кондратьев ; под ред. Г. Г. Автандилова. — Томск, 1988. — 135 с.
  11. Кашкэ К. Введение в количественную цито-гистологическую морфологию / К. Кашкэ. — Бухарест : Академия СР Румынии, 1980. — С. 14—176.

И.В. Новак, В.С. Федорович, Е.И. Федорович. Морфологический состав туши, химический состав и гистометрия длиннейшей мышцы спины бычков.
Исследованы убойные качества, морфологический состав туш, химический состав и морфометрические показатели длиннейшей мышцы спины бычков украинской черно-пестрой молочной породы в разные возрастные периоды. Установлено, что названные показатели с возрастом животных изменялись: выход туши, убойный выход, выход мякоти, содержание жира и сухого вещества, калорийность длиннейшей мышцы спины, диаметр мышечных волокон увеличивались, а содержание влаги и белка – уменьшалось.

I. Novak, V. Fedorovych, E. Fedorovych. Morphological composition of carcasses, chemical composition and histology of longest back muscles of bulls.
The coal quality, morphological composition of carcasses, chemical composition and histology parameters longest back muscles of bull’s Ukrainian black and white dairy breed at different ages were studied. It was found that these parameters can be different according to the age of animals: carcass yield, pulp yield, fat content and dry matter caloric longest back muscle, muscle fiber diameter increased as the moisture content and protein – decreased.