Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства.

УДК 637. 12:006. 833

Л. С. Патрєва, доктор сільськогосподарських наук, професор
І. І. Максимова, магістр
Миколаївський національний аграрний університет

Проведено дослідження безпечності сирого молока, одержаного в сільськогосподарському підприємстві Півдня України. Встановлено, що за хіміко-токсикологічними показниками, вмістом пестицидів та важких металів молоко відповідає вимогам чинних нормативно-правових актів безпечності.

Ключові слова: молоко, безпечність, хіміко-токсикологічні показники, відповідність нормам.

Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства.(текст статті)

Analysis of safety indicators of milk in the agricultural enterprise. (анотація)

Список використаних джерел:
1. Завгородня І. В. Проблеми молочної промисловості та перспективи розвитку [Електронний ресурс] / І. В. Завгородня – Режим доступу : [http://www.rusnauka.com/11_EISN_2010/Economics/64099.doc.htm].
2. Канцевич С. І. Якість як основна складова підвищення економічної ефективності виробництва молока в Україні / С. І. Канцевич // Економіка АПК. – 2010. – № 2. – С. 35-40.
3. Кобиш А.І. Вплив умов отримання сирого незбираного молока корів на його безпечність [Електронний ресурс] / А.І. Кобиш– Режим доступу :
http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2013_3/13kai.
4. Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання : ДСТУ 4834:2007. – [Чинний від 2008-10-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 14 с. – (Національний стандарт України).
5. Сень О. В. Якість молока в контексті Європейських стандартів [Електронний ресурс] / О. В. Сень. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com /23_NTP_2012/ Economics/12_114691.doc.htm.
6. Федорук Р. С. Біологічна цінність і якість молока в контексті техногенного забруднення природного середовища та екологічної безпеки[Електронний ресурс] / Р. С. Федорук, І. І Ковальчук – Режим доступу : http://www.stattionline.org.ua/biolog/21-2012-12-16-11-48-35/520-biologichna-cinnist-i-yakist-moloka-v-konteksti-texnogennogo-zabrudnennya-prirodnogo-seredovishha-taekologichno%D1%97-bezpeki.html.
7. Федоряк С. Аналіз проблем якості та безпечності кисломолочних товарів в Україні [Електронний ресурс] / С. Федоряк – Режим доступу : http://conf-cv.at.ua/forum/129-1389-1].
8. Якубчак О.М., Кобиш А.І., Кривущенко Г.О. Якість молока корів в умовах с/г підприємства [Електронний ресурс] / О.М. Якубчак, А.І. Кобиш, Г.О. Кривущенко – Режим доступу : http://nd.nubip.edu.ua/2012_7/12yom.pdf
9. Янишин Я. Проблеми якості молочної продукції в Україні [Електронний ресурс] / Я. Янишин, Т. Тимофіїв – Режим доступу : file://D:/Downloads/Vlnau_econ_2013_20(1)__65%20(1).pdf
10. Langford F. M., Weary D. M., Fisher L. Antibiotic Resistance in Gut Bacteria from Dairy Calves: A Dose Response to the Level of Antibiotics Fed in Milk // Journal of Dairy Science. – 2003. – Vol. 86, N 11. – P.3963– 3966.

Л. С. Патрева, И. И. Максимова. Анализ показателей безопасности молока в условиях сельскохозяйственного предприятия.

Проведено исследование безопасности сырого молока, полученного в сельскохозяйственном предприятии юга Украины. Установлено, что по химико-токсикологическим показателям, содержанию пестицидов и тяжелых металлов, молоко соответствует требованиям действующих нормативно-правовых актов безопасности.

L. Patryeva, I. Maximovа. An analysis of safety indicators of milk in the agricultural enterprise.

Milk and dairy products are one of the main of foods that are rich in protein, essential amino acids, trace elements, vitamins and other nutrients. The problem of quality milk and dairy products, despite strong demand, is one of the major and painful problems of the industry, which should be given special attention. It relates mainly to non-compliant technological disciplines in the production, under the control of products for safety, in case of compulsory work for state certification (poor labeling, production in violation of recipes, not of the produce for physico-chemical parameters ).
Based on the position that today’s milk in the country is defined as a social product (after the bakery), you must provide a quantified population domestic market of dairy products, and guarantee the proper quality and safety
Today, Ukraine has an issue with cow’s milk as a raw material. This is because the predominant share of dairy products in the current market comes from farms that use only hand milking. Hence, the potential and the real possibility of bacterial contamination of milk. In addition, the added problems on the stages of transportation of products, which requires proper packaging, specially equipped vehicles and more. Based on the previous position, the quality of milk as raw material must meet safety standards.
The aim of research was to establish whether samples of raw cow’s milk obtained in an agricultural enterprise present the number of chemical-toxicological indicators of the safety of these products.
This study showed the actual concentrations of pesticides and heavy metals in raw milk. Thus, the fate of massive DDT and HCH actual concentration of the latter was below the MCL, or less than 0. 05. In the investigated samples of milk bazudynu, karbofosom, metaphos, trichlorfon were found. Regarding heavy metals, among the submitted samples of milk exceeded MPC by mass fate of lead, arsenic, cadmium, mercury, copper and zinc were found.
Further studies should explore the safety and quality of dairy products in agricultural enterprises depending on the factors of organizational and technological nature.

Зміст випуску 2 (89), частина 1, 2016