Фізико-хімічне та мікробіологічне дослідження бичкових риб, уражених личинками нематоди Еustrongylides excisus

УДК 619:639.3.09:576.895.132:637.0731/.075

О. А. Моргун, лікар ветеринарної медицини
Миколаївська регіональна лабораторія ветеринарної медицини

Н. М. Сорока, доктор ветеринарних наук, професор
Національний університет біоресурсів і природокористування України

Проведено фізико-хімічні та мікробіологічні дослідження бичкових риб, уражених личинками Eustrongylides ехсіѕиѕ. У м’язовій тканині уражених риб відмічали підвищення концентрації водневих іонів та вмісту масової частки вологи і жиру. Також у м’язах риби, ураженої личинками нематоди, виявили продукти розпаду білків (сірководень і аміак).

Ключові слова: аграрний сектор, земельно-ресурсний потенціал, посівні площі, технічний потенціал, Запорізька область.

Фізико-хімічне та мікробіологічне дослідження бичкових риб, уражених личинками нематоди Eustrongylides ехсіѕиѕ. (текст статті)

Physico-chemical and microbiological examination of fish affected by the larvae of the nematode Eustrongylides ехсіѕиѕ. (анотація)

Список використаних джерел:
1. Карманова Е. М. Диоктофимидеи животных и человека и вызываемые ими заболевания. Основы нематодологии / Е. М. Карманова – М. : Наука,1968. – Т. 20. – 262 с.
2. Манило Л. Г. Бычковые рыбы (Gobiidae, Perciformes) северо-западной части Черного моря и прилегающих лиманных экосистем / Л. Г. Манило // Зб. праць зоол. музею. – 2009. – № 40. – С. 19–46.
3. Петрухина А. Г. Микробиология сырья и продуктов из гидробионтов : Учебное пособие по дисциплине «Микробиология» спец. 271000 «Технология рыбы и рыб. продуктов и направление 552400 «Технология продуктов питания» (Праці / Мурм. гос. теск. ун-т) / А. Г. Петрухина – Мурманск,1999. – 119 с.
4. Сафронова Т. М. Сырье и материалы рыбной промышленности / Т. М. Сафронова – М. : Агропромиздат,1991. – 191 с.
5. Чернышенко А. С. Паразитофауна рыб Днестровского лимана // Науч. ежегод. Одесск. ун-та / А. С. Чернышенко – 1960. – № 2. – С. 120–127.
6. Міждержавні стандарти: каталог: в 3 т. [за заг. ред. Куртяка Б. М., Сімонова Р. П. ]. – Львів : НІЦ «Леонорм»,2000. – Риба охолоджена. Технічні умови (Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів в Україні. Нормативні документи) – Т. 2. – С. 240–243.

О. А. Моргун, Н. М. Сорока. Физико-химические и микробиологические исследования рыбы, пораженной личинками нематоды Eustrongylides excicus.

Приведены изменения физико-химических и микробиологических показателей мышечной ткани рыб, пораженных личинками Eustrongylides ехсіѕиѕ. Установлена повышенная концентрация водородных ионов и массовой части влаги и жира в мышечной ткани рыб. Также в мясе рыбы, пораженной личинками нематоды E. еxсisus, обнаружено наличие продуктов распада белков (сероводорода и аммиака).

O. Morgun, N. Soroka. Physico-chemical and microbiological examination of fish affected by the larvae of the nematode Eustrongylides excicus..

Two groups of Gobiidae underwent physico-chemical and microbiological research with 5 specimen in each of them (a control group containing healthy fish and an experimental group-infested with nematodes E. excicus). Changes in moisture, fat and concentration of hydrogen ions were revealed. The results of microbiological research taken from Gobiidae muscular tissue impression smears from both control and experimental groups didn’t reveal any valuable changes. While conducting Bacteriological research of bacteria E. coli in control and experimental groups no trace of pathogenic microorganisms were found as well as salmonella S. аureus,
L. monocygenes. The quantity of mesole-aerobic and facultative anaerobic microorganisms equaled to 3,5×104 in both groups. Therefore, the research revealed high percentage of Gobiidae infestation with parasite E. еxcises (the intensity of invasion was 67%) which first of all tampers with quality of material. Because of the fact that all the revealed parasites were alive, consuming this fish could be dangerous. Further study as well as histological and chemical analysis are necessary although the intensity of fish infestation in 2 to 5 parasites didn’t alter bacteriological and physico-chemical indexes of quality.

Зміст випуску 2 (90), частина 2, 2016