Єгоров Б. В., Кордзая Н. Р. Продовольча безпека країни: особливості білкового харчування населення

УДК 338.439.6(477):664.38:006.83

DOI: 10.31521/2313-092X/2020-2(106)-13

 

Б. В. Єгоров, доктор технічних наук, професор
ORCID ID: 0000-0001-7526-0315
ResearcherID: Q-1365-2015
Н. Р. Кордзая, кандидат технічних наук, доцент
ORCID ID: 0000-0003-3429-0483
ResearcherID: N-9710-2015
Одеська національна академія харчових технологій

 

У статті проаналізовано рекомендації щодо нормування білкового харчування населення, що були розроблені світовими вченими, урядовими, міжнародними та національними організаціями. Розглянуто особливості нормування споживання протеїну залежно від вікових груп населення та стану здоров’я. Встановлено оптимальні норми щоденного споживання загального білка, а також співвідношення протеїну тваринного та рослинного походження у раціоні.

Ключові слова: білкове харчування, норма, рекомендації, щоденне споживання, продовольча безпека.

 

  Продовольча безпека країни: особливості білкового харчування населення 

Food security of the country: features of the protein diet of the population

 

Список використаних джерел:

  1. Rome Declaration on World Food Security, 13-17.11.1996: [Веб-сайт]. 2019. URL: http://www.fao.org/docrep /003/w3613e/w3613e00. htm – Titla from display (дата звернення: 18.12.2019).
  2. Кордзая Н.Р., Єгоров Б.В. Основні поняття продовольчої безпеки країни. Херсон: Олді-Плюс, 2018. 148 с.
  3. Декларация Всемирного Саммита по продовольственной безопасности Рим, 16-18 ноября 2009 года: [Веб-сайт]. URL: http://ftp.fao.org/docrep/fao/Meeting/018/k6050r.pdf. (дата звернення: 20.12.2019).
  4. Якубке Х., Ешкайт Х. Аминокислоты, пептиды, белки. Москва: Мир, 1985. 118 с.
  5. Hermann J.R. Protein and the Body. Oklahoma Cooperative Extension Service. № 3163. C.1-4. URL: http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2473/T-3163web.pdf
  6. Berg J.M. J.M., Tymoczko J.L., Stryer L. Biochemistry. New York: W. H.: Freeman and Company., 2002. 1050 с.
  7. Pettenkofer M., Henry E. The value of health to a city: Two Lectures // Bulletin of the History of Medicine. 1873. № 10 (4). C.593-613.
  8. Zeitschrift fur Biotogie: [Веб-сайт]. URL: https://archive.org/details/zeitschriftfrbi50unkngoog/page/n5/mode/2up (дата звернення: 08.01.2020).
  9. Rubner M. Das Problem der Lebensdauer und seine Beziehungen zu Wachstum und Ernahrung. Munchen: R. Oldenbourg, 1908. 208 с.
  10. Павлов И.П. Полное собрание сочинений. Москва: Академия наук СССР, 1951. 592 с. URL: http://elib.gnpbu.ru/text/pavlov_pss_t2_kn2_1951/go,4;fs,1/
  11. Покровский А.А. Роль биохимии в развитии науки о питании. Москва: Наука, 1974. 127 с.
  12. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. Київ: Здоров’я, 2000. 332 с.
  13. Смоляр В.І., Григоров Ю.Г., Отт В.Д. Перші норми харчування України / ІІ Міжнародна наукова конференція з гігієни харчування: Тези доповідей. Київ. Київ, 1992. C.5-7. Б
  14. Бушуева Э.В. та ін. Оценка влияния питания у лиц, занимающихся спортом, на функциональное состояние сердца. Современные проблемы науки и образования. 2017. № 2. C.15-21.;
  15. Rand W.M., Pellett P.L., Young V.R. Meta-analysis of nitrogen balance studies for estimating protein requirements in healthy adults. American Journal of Clinical Nutrition. № 77. C.109-127.
  16. Aging is associated with diminished accretion of muscle proteins after the ingestion of a small bolus of essential amino acids / C.S. Katsanos та ін. The American Journal of Clinical Nutrition. № 87. C.1065-1073.
  17. Campbell etc. Dietary protein adequacy and lower body versus whole body resistive training in older humans. Journal of Physiology. 2002. № 542. C.631-642.
  18. Wu G. Dietary protein intake and human health. Journal of Functional Foods. 2020. № 7. C.1251-1265.
  19. T Brock Symons, Melinda Sheffield-Moore, Robert R Wolfe, Douglas Paddon-Jones. A moderate serving of high-quality protein maximally stimulates skeletal muscle protein synthesis in young and elderly subjects. Journal of the American Dental Association. 2009. № 109. C.1582-1586.
  20. Symons, T.B., Schutzler , S.E., Chinkes , D.L., & et al. (2007). Aging does not impair the anabolic response to a protein-rich meal . Journal of the American Dental Association, 86, 451-456.
  21. Paddon-Jones D., Rasmussen B.B. Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 2009. № 12. C.86-90.
  22. Thalacker-Mercer A.E., Drummond M.J. The importance of dietary protein for muscle health in inactive, hospitalized older adults. New York Academy of Sciences. № 1328. C.1-9. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25118148
  23. Yokoyama Y., Tsubota K., Watanabe M. Watanabe M. Effects of vegetarian diets on blood pressure. Nutrition and Dietary Supplements. 2016. № 8. C.57-64.
  24. Nowson C., O’Connell S. Protein Requirements and Recommendations for Older People: A Review/Nutrients. // A Review/Nutrients. 2015. № 7 (8). C.6874-6899.
  25. Cardon-Thomas D.K. etc. Dietary Protein in Older Adults: Adequate Daily Intake but Potential for Improved Distribution. 2017. № 9. C.184-194.
  26. Lonnie M. etc. Protein for Life: Review of Optimal Protein Intake, Sustainable Dietary Sources and the Effect on Appetite in Ageing Adults. 2018. № 10 (2). C.360-372.
  27. Bauer J. etc. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. J. AMDA. 2013. № 14. C.542-559 URL: https://core.ac.uk/download/pdf/82159367.pdf
  28. Protein intake and exercise for optimal muscle function with ageing: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin. Nutr. / N.E. Deutz та ін. // Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). № 33. C.929-936.
  29. Van Kan G.A. Epidemiology and consequences of sarcopenia. The Journal of Nutrition, Health and Aging. 2009. № 13. C.708-712.
  30. Virtanen E.K. etc. Heli Intake of Different Dietary Proteins and Risk of Heart Failure in Men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Circulation. Heart failure. 2018. № 11 (6). C.54-68.
  31. Hörnell A. etc. Protein intake from 0 to 18 years of age and its relation to health: a systematic literature review for the 5th Nordic Nutrition Recommendations. Food & nutrition research. 2013. № 57. C.1-42 URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles /PMC3664059/
  32. Protein and amino acid requirements in human nutrition/ WHO technical report series: [Веб-сайт]. URL: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43411/WHO_TRS_935_eng.pdf?ua=1 (дата звернення: 27.01.2020)
  33. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids: [Веб-сайт]. URL: https://www.nap.edu/read/10490/chapter/1#ii (дата звернення: 12.11.2019).
  34. Food and NutritionGuidelines for HealthyChildren and Young People (Aged 2 –18 years): [Веб-сайт]. URL: https://www.health.govt.nz/system/files/documents/publications/food-nutrition-guidelines-healthy-children-young-people-background-paper-feb15-v2.pdf (дата звернення: 26.12.2019).
  35. Millward D.J. Ageing, protein requirements and protein turnover. American Journal of Clinical Nutrition. 1999. № 66. C.774-786.
  36. Government Dietary Recommendations: Government recommendations for energy and nutrients for males and females aged 1 – 18 years and 19+ years [Веб-сайт]. 2016. URL: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/ system/uploads/attachment_data/file/618167/government_dietary_recommendations.pdf (дата звернення: 17.01.2020).
  37. FAO/WHO/UNU. Protein and amino acid requirements in human World Health Organ Technical Report Series. 2007. C.1-265.
  38. Diet rich in animal protein is associated with a greater risk of early death: [Веб-сайт]. 2019. URL: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm. (дата звернення: 18.12.2019).
  39. Justin R.B. etc. Diets Higher in Protein Predict Lower High Blood Pressure Risk in Framingham Offspring Study Adults. American Journal of Hypertension. 2015. № 28. C.372-379.
  40. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein. EFSA Journal. 2012. № 10 (2). C.66-78 URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2557

 

Б. В. Егоров, Н. Р. Кордзая Продовольственная безопасность страны: особенности белкового питания населения

В статье проведен анализ рекомендаций по нормированию белкового питания населения, разработанных мировыми учеными, правительственными, международными и национальными организациями. Рассмотрены особенности нормирования потребления протеина в зависимости от возрастных групп населения и состояния здоровья. Установлены оптимальные нормы ежедневного потребления общего белка, а также соотношение протеина животного и растительного происхождения в рационе.

Ключевые слова: белковое питание, норма, рекомендации, ежедневное потребление, продовольственная безопасность.

 

B. Iegorov, N. Kordzaia Food security of the country: features of the protein diet of the population

The recommendations on population protein consumption normalization, that were developed by world scientists, government, international and national organizations are analyzed in article
The features of protein consumption normalization depending on age groups and health status are considered. Optimal norms of daily total protein intake, as well as the correlation of protein of animal and vegetable origin in the diet are established.

Keywords: protein nutrition, norm, recommendations, daily intake, food security.

Матеріал розповсюджується за ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY

 

<< повернутися до змісту

iegorov.pdf