Костецька К. В., Улянич І. Ф., Желєзна В. В., Голубєв М. І. Інжиніринг в технології виробництва екструдованих кормових добавок

УДК 658.512:620.2:636.085

DOI: 10.31521/2313-092X/2021-1(109)-6

 

К. В. Костецька, кандидат сільськогосподарських наук, доцент
ORCID ID: 0000-0003-2387-5400
Researcher ID: M-7359-2019
І. Ф. Улянич, кандидат технічних наук
ORCID ID: 0000-0003-2342-188X
В. В. Желєзна, кандидат сільськогосподарських наук
ORCID ID: 0000-0002-1874-2155
Researcher ID: AAL-5479-2020
Уманський національний  університет садівництва
М. І. Голубєв, кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Національний університет біоресурсів і природокористування України

 

Метою роботи було розширити асортимент кормів для тварин та удосконалити технологію виробництва екструдованої кормової суміші. Технологія полягає у попередній підготовці сировини: очищенні, подрібненні, її дозуванні відповідно до складу рецепту, змішуванні та спеціальній обробці для покращення технологічних властивостей і підвищення кормової цінності з процесами: попереднього змішування, відлежування та екструдування суміші, охолодження та подрібнення продукту залежно від призначення корму.

Ключові слова: зерно, плодоовочева сировина, кормові добавки, технологія екструдування, інжиніринг.

 

  Інжиніринг в технології виробництва екструдованих кормових добавок

 Engineering in the technology of manufacture of extruded feed additives

 

Список використаних джерел:

  1. Кучер М. І. Виробництво комбікормів на підприємствах ДАК «Хліб України»: стан, проблеми, перспективи. Ефективне птахівництво та тваринництво. №2. С. 5-7.
  2. Дурст Л., Виттман М. Кормление сельскохозяйственных животных: Пер. с нем., под ред. И. И. Ибатулина, Г. В. Проваторова. Винница: Нова книга, 2003. 384 с.
  3. Ибрагимов А. Вкусовые и ароматические добавки в кормах животных. Комбикорма. №5. С. 63.
  4. Улянич І. Ф., Костецька К. В., Голубєв М. І. Розроблення рецептів комбікормів. Збірник наукових праць Уманського НУС. № 91. С. 121-129.
  5. Костецька К. В., Улянич І. Ф., Голубєв М. І. Хімічний склад екструдованого продукту суміші зерна кукурудзи, ячменю з плодоовочевими складовими. Збірник наукових праць Уманського НУС, № 92. С. 109-119.
  6. Егоров Б., Тарахтий А., Кузнецов М., Тищенко Я. Производство комбикормов и премиксов на Украине. Комбикорма. 1999. №2. С. 10-11.
  7. Kостецька K. В. Оптимальний діаметр отвору матриці екструдера під час виробництва екструдованих кормосумішей: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення». Житомир, 2018. С. 301-304.
  8. Osokina M., Kostetska K. V. Physical and mechanical properties and quality indicator of barley. Вісник Уманського НУС. 2016. № 2. С. 48-51.
  9. Мартыненко Я.Ф. Промышленное производство комбикормов. М.: Колос, 1975. 216 с.
  10. Правила організації і ведення технологічного процесу виробництва комбікормової продукції. К., 1990. 20 с.
  11. Шаповаленко О. І. Євтушенко О. О., Улянич І. Ф. Екструдування зерна з додаванням овочевих компонентів корму. Хранение и переработка зерна. 2012. №11. С. 62-64.

 

Е. В. Костецкая, И. Ф. Улянич, В. В. Железная, М. И. Голубев. Инжиниринг в технологии производства экструдированных кормовых добавок

Целью работы было расширить ассортимент кормов для животных и усовершенствовать технологию производства экструдированной кормовой смеси. Технология заключается в предварительной подготовке сырья: очищеннии, измельчении, ее дозировке соответственно в состав рецепта, смешивании и специальной обработке для улучшения технологических свойств и повышения кормовой ценности с процессами: предварительного смешивания, отлеживания и экструдирования смеси, охлаждения и измельчения продукта в зависимости от назначения корма.

Ключевые слова: зерно, сырье плодоовощное, кормовые добавки, технология экструдирования, инжиниринг.

 

K. Kostetska, I. Ulianych, V. Zheliezna, M. Holubiev. Engineering in the technology of manufacture of extruded feed additives

The aim of the work was to expand the range of animal feed and improve the technology of production of extruded feed mixture. Technology of use of preliminary preparation of raw materials: cleaning, reduction of quantity, its dosing according to the recipe, change and special means for improvement of technological authorities and increase of fodder value from processes: preliminary mixing, settling and extrusion of the mixture, cooling and grinding of the product depending on the purpose of the fodder

Keywords: grain, fruit and vegetable raw materials, feed additives, extrusion technology, engineering.

Матеріал розповсюджується за ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY

 

<< повернутися до змісту

kostetska.pdf
kostetska.pdf