Співпраця хмелярства та пивоваріння: світовий та вітчизняний ракурс

Номер, рік
2(78), 2014

УДК
633.791:338.432

Автор
Т. Ю. Приймачук, кандидат економічних наук
Т. М. Ратошнюк, кандидат економічних наук
Т. Ю. Сітнікова, здобувач
А. В. Проценко, здобувач
Т. А. Штанько, здобувач
Інститут сільського господарства Полісся НААН

Анотація
Досліджено основні передумови зменшення світового та вітчизняного виробництва хмелю, розкрито основні проблеми функціонування галузі. Встановлено необхідність зміни сортової структури хмільників у бік збільшення сортів тонкоароматичного типу для розширення асортименту пивної продукції промислового та крафтового пивоваріння. З’ясовано, що для вирішення проблем вітчизняної галузі хмелярства сортова структура насаджень також має орієнтуватися на класичну технологію виготовлення пива.

Ключові слова
хмелярство, промислове та крафтове пивоваріння, сортова структура, смакові сорти

Стаття
Т. Ю. Приймачук, Т. М. Ратошнюк, Т. Ю. Сітнікова, А. В. Проценко, Т. А. Штанько. Співпраця хмелярства та пивоваріння: світовий та вітчизняний ракурс.

Список використаних джерел

  1. The Barth Report 2012/2013 [Електронний ресурс] // Joh. Barth & Sohn. — Nuremberg, 2013. — 28 c. — Режим доступу : www.barthhaasgroup.com
  2. Теория потребительского поведения [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://xreferat.ru/113/8847-1-teoriya-potrebitel-skogo-povedeniya.html
  3. Хмельное “брожение” 28.10.2009 [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://humulus.at.ua/publ/khmelnoe_brozhenie/2-1-0-17
  4. Малое пивоварение в Украине 2002-2011 [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://www.pivnoe-delo.info/maloe-pivovarenie-v-ukraine-2002-2011/
  5. Реестр минипивоварен Германии [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://www.kvasura.eu/germany
  6. Реестр минипивоварен России [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://www.4shared.com/web/preview/doc/LFUu_tB2
  7. Реестр минипивоварен Украины [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://forum.beermir.com/viewtopic.php?t=3242
  8. Пивная революция: как появилось и эволюционировало крафтовое пиво [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://www.furfurmag.ru/furfur/all/culture/166089-pivo

Т. Ю. Приймачук, Т. Н. Ратошнюк, Т. Ю. Ситникова, А. В. Проценко, Т. А. Штанько. Сотрудничество хмелеводства и пивоварения: мировой и отечественный ракурс.
Исследованы основные предпосылки уменьшения мирового и отечественного производства хмеля, раскрыты основные проблемы функционирования отрасли. Определена необходимость изменения сортовой структуры хмельников в сторону увеличения сортов тонкоароматного типа для расширения ассортимента пивной продукции промышленного и крафтового пивоварения. Выяснено, что для решения проблем отечественной отрасли хмелеводства сортовая структура насаждений также должна ориентироваться на классическую технологию изготовления пива.

T. Priymachuk, T. Ratoshnyuk, T. Sitnikova, A. Protsenko, T. Shtanko. Cooperation hop and brewing: National and international perspective.
The basic premises for decrease of international and domestic produc-tion of hop are investigated, the main problems functioning of hop branch are find out. Defined need of change the varietal structure of hop-plantings in di-rection of increase variety fine aroma hops type for expansion of the range of beer production of industrial and craft brewing. It is found that for the solu-tion problems of domestic branch of hop-growing the varietal structure of hop-plantings also has be directed by classical brewing technology.