М’ясні якості кнурців різного рівня стрес-схильністі

Номер, рік
1(82), 2015
УДК 636.4.083

В. М. Волощук, доктор сільськогосподарських наук, професор
В. О. Іванов, доктор сільськогосподарських наук, професор
Н. М. Погрібна, здобувач
Інститут свинарства і АПВ НААНУ

Ступінь стійкості свиней до стресу має велике значення для прогнозування їх продуктивності та проведення відповідної селекційної роботи.
У статті представлено м’ясні якості кнурців великої білої породи та ландрас французької селекції за різною стресосхильністю (I – стресостійкі, II – стресосумнівні і III – стреосхильні). Встановлено, що найкращі м’ясні якості серед кнурців породи ландрас були властиві стресостійким тваринам (I група), а найгірші – стресосхильним (III група). Аналізуючи м’ясні якості в розрізі класу розподілу, відмічаємо зокрема, кнурці породи ландрас класу М+ вірогідно (Р< 0,001) переважали своїх ровесників класу М0 і М- за площею «м’язового вічка» на 12,04 і 14,91%, відповідно. Кнурці великої білої породи класу М+ вірогідно (Р<0,001) переважали своїх ровесників класу М0 і М- за площею «м’язового вічка» на 11,95 і 14,4%, відповідно. У кнурців класу М+ спостерігається тенденція до збільшення маси задньої третини напівтуші та зменшення маси внутрішнього жиру. Ключові слова: кнурці, м’ясні якості, стресосхильність, велика біла порода, ландрас французької селекції, класи розподілу.

В. М. Волощук, В. О. Іванов, Н. М. Погрібна. М’ясні якості кнурців різного рівня стрес-схильністі

Список використаних джерел:
1. Гулько Е. Ю. Стресс-реактивность, продуктивность и интерьер свиней : дис. … канд. с.-х. наук : 06.02.01«Розведення та селекція тварин» / Гулько Евгений Юрьевич. — п. Персиановский, 2003. — 166 с.
2. Меерсон Ф. З. Адаптация к стрессових и физическим нагрузкам / Ф. З. Меєрсон, М. Р. Пшенникова. — М. : Медицина, 1988. — 256 с.
3. Никитченко И. Н. Адаптация, стресс и продуктивность сельськохозяйственных животных / И. Н. Никитченко, С. И. Плященко, А. С. Зеньков. — Минск : Ураджай, 1988. — 200 с. .
4. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК А 01К 67/02). Способ определения стрессовой чувствительности свиней / Е. Л. Капкова, А. И. Кузнецов. — Уральская государсвенная академия.ветеринарной медицини. — № 2000118360/13 ; заявл. 10.07.2000 ; опубл. 10.04.2002. — 5с.
5. Плященко С. И. Стрессы у сельскохозяйственных животных / С. И. Плященко, В. Т. Сидоров. — М. : Агропромиздат, 1987. — 191 с.
6. Пат. № 80923 Україна, МПК A01K 67/02/. Спосіб відбору молодняку свиней / В. О. Іванов, В. М. Волощук, В. А. Лісний, Л. О. Іванова, Н. В. Попова ; заявник Інститут Свинарства і АПВ НААН. — № u201300622 ; заявл.18.01.2013 ; опубл. 10.06.2013, Бюл. № 11. — 4 с.
7. Степанов В. И. Селекция свиней на м’ясність / В. И. Степанов, В. Х. Фёдоров, А. И. Тариченко // Свиноводство. — 1999. — № 2. — С. 21-25.
8. Федорова В. В. Особенности формирования продуктивности мясных свиней при различных вариантах подбора по стресс-реактивности : автореф. дис. на соискание науч. степени канд. с.-х. наук : 06.02.01 «Разведение, селекция, генетика и воспроизводство сельскохозяйственных животных» / В. В. Федорова. — п. Персиановский, 2002. — 23с.
9. Церенюк О. М. Морфологічний склад туш свиней з різною стресостійкістю / О. М. Церенюк // Свинарство : міжвід. темат. наук. зб. Інституту свинарства і АПВ НААН. — 2004. — Вип. 65. — С. 132-137.

В. М. Волощук, В. А. Иванов, Н. М. Погребная. Мясные качества хрячков различной степени стресс-склонности.
Степень устойчивости свиней к стрессу имеет большое значение для прогнозирования их производительности и проведения соответствующей селекционной работы.
В статье представлены мясные качества хряков крупной белой породы и ландрас французской селекции по разной стресс склонностью (I – стресс устойчивые, II – стресс сомнительные и III – стресс склонные). Установлено, что лучшие мясные качества среди хряка породы ландрас были свойственны стресс устойчивым животным (I группа), а худшие – стресс склонным (III группа). Анализируя мясные качества в разрезе класса распределения отмечаем, в частности, хрячки породы ландрас класса М +достоверно (Р<0,001) превосходили своих сверстников класса М 0 и М - по площади «мышечного глазка» на 12,04 и 14,91% соответственно. Кабанчики крупной белой породы класса М + достоверно (Р<0,001) превосходили своих сверстников класса М 0 и М - по площади «мышечного глазка» на 11,95 и 14,4%, соответственно. В хрячков класса М + наблюдается тенденция к увеличению массы задней трети полутуши и уменьшение массы внутреннего жира.

V. Voloshchuk, V. Ivanov, N. Pohribna. Male pigs’ meat quality according to the different levels of stress susceptibility.
The degree of resistance to stress pigs is of great importance for the prediction of their performance and the implementation of appropriate breeding. The article presents the meat quality of boars of Large White breed and Landrace French selection with different stress inclination (I – stress resistant, II – stress and questionable III – stress-prone). It was found that the best meat quality among Landrace boar were characterized by stress resistance of animals (I group), and the worst-stress prone (III group). Analyzing the meat quality by class distribution note, in particular, pig breeds Landrace class М + was signifi cantly (P<0.001) were superior to their peers class М 0 and М - on 12.04 and 14.91%, respectively. Large White breed pig class M + was signifi cantly (P<0.001) superior to their peers class М 0 and М - on 11.95 and 14.4%, respectively. In the boar class M + tends to increase in weight of the posterior third sides and weight reduction of body fat.