Оцінка забійних якостей бугайців молочних порід

Номер, рік
1(82), 2015
УДК 636.6:636.2.084

Т. В. Підпала, доктор сільськогосподарських наук, професор
Н. В. Гребенюк, аспірант
Миколаївський національний аграрний університет

Наведено результати досліджень забійних якостей бугайців спеціалізованих молочних порід, вирощених до високої живої маси у 13-місячному віці. Встановлено, що інтенсивна відгодівля повнораціонними моносумішами (ЗЗР) сприяє прояву високої м’ясної продуктивності у молодняка молочних порід. Забійний вихід у бугайців досліджуваних порід становив 54,7-56,9%.

Ключові слова: бугайці, відгодівля, утримання, продуктивність, жива маса, забійна маса, забійний вихід.

Т. В. Підпала, Н. В. Гребенюк. Оцінка забійних якостей бугайців молочних порід

Список використаних джерел:
1. Буркат В. П. Використання голштинів у поліпшенні молочної худоби / В. П. Буркат. – К. : Урожай, 1976. – С. 48.
2. Вдовиченко Ю. В. Рост, развитие и мясные качества бычков красной степной породы и помисей с голштино-фризами в разных технологических условиях : автореф. дис. на соискание ученой. степени канд. с.-х. наук : спец. 06.02.04 «Частная зоотехнія; технология производства продуктов животноводства» / Ю. В. Вдовиченко. – Харьков, 1991. – 22 с.
3. Дзюба Н. Эффективность и целесообразность производства телятины и молодой говядины / Н. Дзюба, О. Могиленец // Молочное и мясное скотоводство. – 2005. – №5. – С.7–10.
4. Козырь В. О возрасте и живой массе скота при убое в степной зоне Украины / В. Козырь // Тваринництво України. – 2011. – №5. – С. 9–13.
5. Кудлай І. М. Вплив рівня годівлі на м’ясні якості телиць української чорно-рябої молочної породи / І. М. Кудлай // Вісник Білоцерківського державного аграрного університету. – ­Біла Церква : НТПІ БДАУ, 1999. –­ Вип. 9. ­ – С. 213–216.
6. Михальченко С. А. Формування м’ясної продуктивності бичків молочних і комбінованих порід в онтогенезі / С. А. Михальченко. – Харків : Орігінал, 1998. – 188 с.
7. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский. – М. : Колос, 1969. – 256 с.
8. Прудов А. И. Использование голштинской породы для интенсификации селекции молочного скота / А. И. Прудов. – М. : Нива России, 1992. – 191 с.
9. Савчук О. В. Порівняльна оцінка росту, розвитку і м’ясних якостей бугайців молочних порід різного походження : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.02.01 «Розведення та селекція тварин» / О. В. Савчук. – с. Чубинське, 2004. – 17 с.
10. Стріха Л. О. Селекційно-генетична оцінка м’ясної продуктивності худоби української червоної молочної породи : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.02.01 «Розведення та селекція тварин» / Л.О. Стріха. – Херсон, 2009. – 17 с.
11. Хмельничий Л. М. Біологічні особливості продуктивних та екстер’єрних якостей бугайців української бурої молочної породи / Л. М. Хмельничий, А. М. Сологуб // Вісник Сумського НАУ : наук. журнал : серія «Тваринництво». – Суми : СНАУ, 2013. – Вип. 7 (23). – С. 93–101.
12. Шкурин Г. Т. Забійні якості великої рогатої худоби: методики досліджень / Г. Т. Шкурин, О. Г. Тимченко, Ю. В. Вдовиченко. – К. : Аграрна наука, 2002. – 50 с.

Т. В. Подпалая, Н. В. Г ребенюк. Оценка убойных качеств бычков молочных пород.
Представлены результаты исследований убойных качеств бычков специализированных молочных пород, выращенных с высокой живой массой в 13-месячном возрасте. Установлено, что интенсивный откорм полнорационными моносмесями(ОСР) способствует проявлению высокой мясной продуктивности у молодняка молочных пород. Убойный выход у бычков исследуемых пород со-ставил 54,7-56,9%.

T. Pidpala, N. Grebenuk. Evaluation of slaughter steers qualities of dairy breeds.
The results of investigations of slaughter steer s qualities of specialized dairy breeds, reared with a high body weight at 13 months of age are given. It was found that intensive fattening with full-homogeneous mixture (FHM) contributes to the manifestation of high meat productivity in young dairy breeds. Slaughter yield in bulls studied species was 54,7-56,9%.