Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації

Номер, рік
2(84), том 2 2015
УДК 636.4.082

Л. П. Гришина, доктор сільськогосподарських наук
О. Г. Фесенко, кандидат сільськогосподарських наук
Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, Україна

Використано прийоми підвищення інформативності селекційного процесу шляхом оцінки комбінаційної здатності (загальної і специфічної) порід. Встановлено доцільність використання породи п’єтрен і термінальних кнурів
(дюрок ? п’єтрен) на заключному етапі гібридизації: вихід м’яса в тушах збільшується на 4,0…2,7% (Р?0,001) у порівнянні з тваринами великої білої породи й становить 65,13 і 63,83%, відповідно.

Ключові слова
гібридизація. схрещування. комбінаційна здатність, термінальні плідники, якість м’яса.

Л. П. Гришина, О. Г. Фесенко. Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації

Список використаних джерел:
1. Анкер А. Задачи и проблемы селекции и гибридизации свиней / А. Анкер // Актуальные вопросы прикладной генетики в животноводстве. — М. : Колос, 1982. — С. 216—253.
2. Михайлов Н. В. Проблемы селекции и гибридизации свиней / Н. В. Михайлов., Н. Т. Мамонтов // Современные проблемы интенсификации производства свинины : междунар. науч.-практич. конф. 11-13 июля 2007 г. : статьи. — Ульяновск, 2007. — С. 265—274.
3. Михайлов Н. В. Оценка генотипа сельскохозяйственных животных / Н. В. Михайлов, Г. А. Каратунов, В. Д. Кабанов // Вестник РАСХН. — 1998. — № 2. — С. 61—63.
4. Оценка общей и специфической комбинационной способности линий в животноводстве : компьютерная программа PRACS-1.Базова версія / [Бараников А. И., Михайлов Н. В., Рудь А. И и др.] ; под ред. Ю. А. Колосова. — пос. Персиановский : ДонГАУ, 2003. — 63 с.
5. Либизов М. П. Выведение свиней по линиям как метод селекции на гетерозис / М. П. Либизов // Научные труды ВИЖа. —1981. — Вып. 3. — С. 17—23.
6. Остапчук П. П. Методика проведения опытов по выращиванию ремонтного молодняка свиней / П. П. Остапчук, Л. П. Кадиевская // Методы изучения процесов селекциии и воспроизводства свиней. — М. : Госагропром СССР, 1986. — С. 73—80.
7. Офіленко Н. О. Вивчення ефективності використання кнурів великої білої породи, оцінених за фенотипом, в порівнянні з міжпородним схрещуванням для одержання товарної свинини : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.02.01 «Розведення та селекція тварин» / Офіленко Наталія Олександрівна ; Інститут свинарства ім. О. В. Квасницького УААН. — Полтава, 2004. — 18 с.
8. Поливода А. М. О некоторых показателях качества мяса свиней отечественных пород / А. М. Поливода // Свиноводство. — 1979. — № 7. — С. 28—29.
9. Полівода А. М. Оцінка якості свинини за фізико-хімічними показниками / А. М. Поливода // Свинарство. — 1976. — Вип. 24. — С. 57—62.
10. Лисицин И. А. Мясо-сальные качества гибридных свиней / И. А. Лисицын // Сб. наук. трудов Волгоградского СХИ. — Волгоград, 1980. — Т. 73. — С. 86—89.
11. Мордечко П. П. Эффективность промышленного скрещивания свиней крупной белой породы белорусского типас породами дюрок и ландрас : автореф. дис. на соискание учен. степени канд. с.-х. наук : спец. 06.02.01 «Разведение, селекция и воспроизводство с.-х. животных» / Мордечко Петр Павлович ; Белорус. науч.-исслед. ин-т животноводства. — Жодино, 2000. — 19 с.

Л. П. Гришина, О. Г. Фесенко. Эффективность использования специализированного типа свиней при скрещивании и гибридизации.
Использованы приемы повышения информативности селекционного процесса путем оценки комбинационной способности (общей и специфической) пород. Установлена целесообразность использования породы пьетрен и терминальных хряков (дюрок х пьетрен) на заключительном этапе гибридизации: выход мяса в тушах увеличивается на 4,0…2,7% (р?0,001) по сравнению с животными крупной белой породы и составляет 65,13 и 63,83% соответственно.

L. Gryshyna, O. Fesenko. The effectiveness of using a specialized type of pigs at the crossing and hybridization.
There are used the methods of increasing the information content of the selection process by evaluating combining ability (general and specific) rocks. It is found the expediency of using the breed Pietrain and terminal boars (Duroc x Pietrain) at the final stage of hybridization: a meat yield in carcasses increased by 4,0…2,7% (p?0,001) compared with animals large white breed and is 65.13 and 63.83%, respectively.