Кролятина – важливий резерв органічної продукції

УДК 636. 92:637. 5

В. А. Котелевич, кандидат ветеринарних наук, доцент
Житомирський національний агроекологічний університет

Забезпеченню населення екологічно чистими продуктами сприяє органічне виробництво, в т. ч. кролятини, яка є високопоживним, екологічно чистим дієтичним продуктом. Розвиток галузі спецiалiзованого органічного м’ясного кролівництва для українського сьогодення має великі економічні переваги, порівнюючи з іншими напрямками м’ясного тваринництва. Порівняльним аналізом якості мяса кролів каліфорнійської скоростиглої та фландрів встановлено, що жива вага, забійний вихід м’язової тканини, обмускульність тушок залежать від породи та пори року. Продуктивність кролів у весняно – літній період вища, ніж у осінньо – зимовий. Найбільшої живої та забійної ваги досягли 4-ох місячні кролі, вирощені у весняно-літній період,відповідно: бельгійський велетень (фландр) 3375±27,0 г та каліфорнійці – 2956,5±6,74 г.

Ключові слова: кролятина, органічна продукція, екологічно чиста і безпечна, жива і забійна вага.

Кролятина – важливий резерв органічної продукції.(текст статті)

Rabbit meat as the main organic production reserve. (анотація)

Список використаних джерел:
1. Александрова С. Н. Кролики: Разведение, выращивание, кормление / С. Н. Александрова, Т. И. Косова. – Донецк : Сталкер, 2005. – 157 с.
2. Барабаш Б. П. Возрождение звероводства в Польше / Б. П. Барабаш // Кролиководство и звероводство. – 2004. – №6. – С. 27–28.
3. Про безпечність та якість харчових продуктів : Закон України від 6 вересня 2005 р. №2809
4. Ільченко А. Освіта і наука– для розвітку сільського господарства / А. Ільченко //Ветеринарна медицина України. − 2003. − №1. − С. 3.
5. Калашник О. В. Проблемы восстановления кролиководства в Украине / О. В. Калашник, Н. В. Омельченко // Кролиководство и звероводство. – 2004. − № 4. – С. 30.
6. Коцюбенко Г. Т. Перспектива створення високопродуктивних кролеферм / Г. Т. Коцюбенко, Т. В. Кареліна // Тваринництво України. – 2004. – № 4. – С. 5–6.
7. Куцан О. Методичні підходи при експериментальному дослідженні валідаційних характеристик методик із визначенням залишкових кількостей токсикантів в об’єктах тваринного походження / О. Куцан, О. Калінін, Ю. Новожицька // Ветеринарна медицина України. − 2005. − №6. − С. 36.
8. Кулько К. С. Биологические особенности кроликов / К. С. Кулько // Кролиководство и звероводство. – 2004. − № 2. – С. 24.
9. Мишанин Ю. Ф. Витамины в мясе кроликов и нутрий / Ю. Ф. Мишани, Р. Ю. Куц // Мясная индустрия. – 2003. − № 1. – С. 33–35.
10. Настанова з належної виробничої та гігієнічної практики (GMP/GHP) виробництва м’яса / О. М. Якубчак, Т. В. Таран, Л. В. Адаменко, В. О. Загребельний. − К. :Біопром,2012. – 56 с.
11. Плотников В. Г. О полезности крольчатины / В. Г. Плотников // Кролиководство и звероводство. – 2004. – № 4. – С. 21.
12. Плотников В. Г. О тенденциях развития кролиководства в мире / В. Г. Плотников // Кролиководство и звероводство. – 2003. – № 2. – С. 13–15
13. Котелевич В. А. Кролятина – найкращий харчовий продукт у змінених екологічних умовах Поліського регіону / В. А. Котелевич, М. О. Бондар, О. Я. Михайленко // Ветеринарна медицина України. − 2011. − №8. − С. 36.
14. Котелевич В. А. Якість та безпека м’яса кролів, вирощених у приватному секторі Коростенського району Житомирської області / В. А. Котелевич, М. А. Невмержицька // Ветеринарна медицина України. – 2013. – № 5 (207). − С. 24−25.

В. А. Котелевич. Кролятина – важный резерв органической продукции.

Обезпечению населения экологически чистыми продуктами способствует органическое производство, в т. ч. кролятины, которая является високопитательным экологически чистым диетическим продуктом. Развитие отрасли специализированого органического мясного кролеводства для украинского населения имеет большие экономические преимущества по сравнению с другими отраслями животноводства. Сравнительным анализом качества мяса кроликов калифорнийской скороспелой и фландров установлено, что живая масса, забойный выход мяса, обмускуленность тушек зависят от породы и сезона года. Продуктивность кроликов в весенне-летний период выше, чем в осенне – зимний. Найбольшую живую и забойную массу имели 4-ох месячные кролики, вырощенные в весенне-летний период, соответственно: бельгийский великан (фландр) 3375±27,0 г и калифорнийская скороспелая – 2956,5±6,74 г.

V. Kotelevych. Rabbit meat as the main organic production reserve.

The organic production which includes rabbit meat that has a highly nutritional, ecologically pure diet facilitates the supply to the population with ecologically pure products. Nowadays the development of the specialized organic rabbit meat has particular economic advantages for the Ukrainian industry as compared to other branches of animal breeding. The carcasses of rabbits that were grown in farms are prosperous in infectious and parasitic diseases, pathological changes are absent;
Meat rabbits 4-month old specialized meat breeds are popular, almost equal organoleptically-tasting performance. The taste, aroma, juiciness, color (on 5-point scale) overall GPA in the spring-summer and autumn-winter periods was respectively: California ripening – 4. 7 – 4. 8 and 4. 6 – 4. 7 ; Belgian giant (flāneur) – 4. 8 – 5. 0 and 4. 7 – 4. 8 points. The rabbit meat comparative analysis of California and Flandria breeds shows that the live weight, output the slaughter of muscular tissues, carcasses muscularity depends on the breed and season. With the increase of muscle mass during intensive method of growing rabbits to 4 months of age increases bone mass . The productivity of rabbits in spring and summer period is higher compared to the autumn and winter months. Indicators show slaughter withdrawal of Belgian giant (spring – summer) is as close to the reference data precocious breeds of rabbits -nutritional category for which the slaughter withdrawal specialized meat breeds in 4-months of age can reach 50 to 56% The 4-month rabbits raised in spring and summer period gained the highest live and slaughter weight: Flander – 3375 ± 27. 0 g and Kalifornia – 2956. 5 ± 6. 74 g breeds correspondingly.

Зміст випуску 2 (89), частина 1, 2016