Национальные системы качества продовольствия Польши

УДК 637.072

Р. Паливода, Быдгощ, Польша

Изучены современные системы качества продуктов питания в Польше, проанализированы факторы, способствующие росту производства качественной молочной и мясной продукции скотоводства, свиноводства, птицеводства.

Ключевые слова: Польша, системы качества, продукты питания, факторы, рост производства.

Национальные системы качества продовольствия Польши. (текст статті)

The national food quality systems in Poland. (анотація)

Список использованных источников:
1. Польша со вкусом. Традиционные польские пищевые продукты [Електронний ресурс] – Режим доступа : http://www. arr. gov. pl/data/00321/polska_smakuje_ru. pdf
2. Зволински Я. Системы качества пищевых продуктов Евросоюза и отечественные [Електронний ресурс] / Я. Зволински – Режим доступа : http://www. slideshare. net/aidmseu/ros-jzwolinski-systemy-jakoci-ywnoci-ros
3. Как за 11 лет Польша стала молочной королевой Европы [Електронний ресурс] – Режим доступа : http://www. bakertilly. ua/ru/news/id937
4. Информация для продавцов [Електронний ресурс] – Режим доступа: http://www. trzyznakismaku. pl/informacje-dla-sprzedajacych
5. Film promujący polski potencjał eksportowy (EXPO MILANO 2015) [Електронний ресурс] – Режим доступа : http://www. arr. gov. pl/index. php?option=com_content&view=article&id=2047&Itemid=842.

Р. Палівода. Національні системи якості продовольства Польщі.

Вивчено сучасні системи якості продуктів харчування в Польщі, проаналізовано чинники, які сприяють зростанню виробництва якісної молочної і м’ясної продукції скотарства, свиноводства, птахівництва.

R. Palyvoda. The national food quality systems in Poland.

We studied modern systems of food quality in Poland, analysis of factors contributing to the growth of the production of high-quality dairy and meat cattle breeding, pig breeding, poultry farming.
It has been established that the national food quality systems give Poland the opportunity to take a leading position in global food production. Implementation of the Union veterinary and hygiene standards in the process of obtaining, storage and transportation of milk, as well as their strict observance led to the improvement of the quality of milk, and the restructuring of its production contributed to the growth of commodity production. European quality and relatively low price of the Polish dairy products makes it competitive in the EU internal market and on foreign markets.
Poland is one of the largest producers of red meat in the EU.
Production of live poultry is the most intense focus of livestock in the country. Poland is the largest producer of geese in Europe.
Used production lines, as well as long-standing Polish tradition and practice of processing facilities allow to obtain meat products having diverse and exceptional qualities adapted to the differentiated needs of consumers.

Зміст випуску 2 (90), частина 2, 2016