Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини

УДК 634.4.087.7

П. О. Шебанін, аспірант
Науковий керівник – В. Я. Лихач, кандидат с.-г. наук, доцент
Миколаївський національний аграрний університет

Наведено результати дослідження впливу пробіотичної добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні властивості м’яса свинини, отриманої від трипородного молодняку. Встановлено, що якість м’яса свиней піддослідних груп відповідає вимогам норм і, залежно від наявності в раціоні годівлі пробіотику, має специфічні властивості. Використання пробіотичної добавки дало можливість отримати покращенні фізико-хімічні та хімічні властивості м’язової тканини, які підвищують смакові та поживні якості м’яса.

Ключові слова: свині, пробіотик, фізико-хімічні властивості м’яса свиней, дегустаційна оцінка свинини.

Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини. (текст статті)

Effect of feed supplement «Bio Plus 2B» for high quality pork. (анотація)

Список використаних джерел:
1. Анохина В. Продуктивность и обмен веществ при скармливании молодняку свиней разных по составу кормосмесей с добавкой пробиотика / В. Анохина // Свинарство. – 2008. – №2. – С. 20-22.
2. Баранова Г. С. М’ясо-сальна продуктивність і фізико-хімічні властивості м’яса свиней різних генотипів / Г. С. Баранова // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2014. – Вип. 2. – C. 169-172.
3. Заяс Ю. Ф. Качество мяса и мясопродуктов / Ю. Ф. Заяс. – М. : Легкая и пищевая промышленность,1981. – 480 с.
4. Коваленко В. Ф. Кормові добавки у свинарстві / В. Ф. Коваленко, О. А. Біндюг, С. Г. Зінов’ев // Свинарство. – 2007. – №55. – С. 53-55.
5. Кормові натуральні стимулятори продуктивності свиней / С. О. Семенов, О. О. Висланько, Ф. С. Марченков, М. А. Бігдан – Полтава : Фірма «Техсервіс». — 2009. – 60 с.
6. Кучерявий В. Продуктивність поросят під дією лактоцелу / В. Кучерявий // Тваринництво України. – 2008. – №5. – С. 32-34.
7. Лющин А. Мультиэнзимные композиции в комбикормах для сельськохозяйственных животных / А. Лющин, Ю. Цирулев // Свиноводство. – 2004. – №2. – С. 17
8. Мазуренко М. О. Мацеробацилін в раціонах молодняку свиней / М. О. Мазуренко, Н. В. Гуцол // Технологія вирощування та здоровя тварин. – 2002. – №2. – С. 5.
9. Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности, качества мяса и подкожного жира свиней. – М. : ВАСХНИЛ,1987. – 64 с.
10. Продукты мясные. Общие условия проведения органолептической оценки: ГОСТ 9959-91. – [Чинний від 1993-01-01] – М. : Издательство стандартов,1991. – 10 с.
11. Профилактика продукционных нарушений в интенсивном свиноводстве / [Л. И. Подобед, Е. В. Руденко, А. А. Солдатов та ін. ] – Одесса : Печатный дом,2011. – 448 с.
12. Удалова Т. Эффективность применения препарата «Микробиовит Енисей» в кормлении поросят-отъёмышей / Т. Удалова // Свиноводство. – 2007. – №2. – С. 26-27.
13. Alternatives to antibiotic growth promoters in prevention of diarrhoea in weaned piglets: a review / [H. Vondruskova, R. Slamova, M. Trckova, et al. ] // Veterinarni Medicina. – 2010. – V. 55 (5). – P. 199-224..

П. А. Шебанин. Влияние кормовой добавки «Био Плюс 2Б» на качественные показатели свинины.

В статье представлено влияние пробиотической добавки «Био Плюс 2Б» на качественные свойства мяса свинины, полученной от трехпородного молодняка. Установлено, что качество мяса свиней подопытных групп соответствует требованиям норм и имеет специфические свойства. Использование пробиотической добавки дало возможность получить улучшенные физико-химические и химические свойства мышечной ткани, которые повышают вкусовые и питательные качества мяса.

P. Shebanin. Effect of feed supplement «Bio Plus 2B» for high quality pork.

Nowadays there is a total ban on use of antibiotics and hormonal growth promoters. In this context, the importance of research aimed at studying the influence of enzymes, pre- and probiotics, etc., on the productivity of pigs, is a priority, especially for acquiring European integration..
In this regard, the purpose of our research is the study of the effect of feed supplement «Bio Plus 2B» on the physico-chemical and chemical characteristics of pigs’ meat, as well as conducting the tasting and the organoleptic evaluation of meat-fat products.
Analysis of the results of studies of the active acidity of muscle tissue of experimental animals has shown that violations of the process of maturation of carcasses were not detected.
When pre-slaughter weight 100-120 kg statistically significant differences in the content of both moisture and dry matter of the longest muscle of the back, between animals of test groups were not found. Meat obtained from pigs, which in addition to the basic diet consumed probiotic product on fat was inferior to the meat of animals which received the basic diet of 0,41 and 0,36% (P>0,95) in the feed to live weight of 100 and 120 kg respectively.
Cooked meat of pigs of experimental groups has an excellent appearance, strong smell, very delicious, with a delicate texture. Overall assessment of the quality of the broth is also quite high. It should also be noted that any foreign odors or flavors after use of probiotic in the experimental group were not registered.
The meat quality of pigs of experimental groups complies with the requirements and rules, depending on the availability in the diet of probiotic, has specific properties. Thus, the use of living spore cultures in the form of a preparation «Bio Plus 2B» influenced the improvement of physical-chemical and chemical properties of muscle tissue that improve taste and nutritional quality of meat.

Зміст випуску 2 (90), частина 2, 2016