Корхова М. М. Продуктивність сортів пшениці спельти озимої в Південному Степу України

УДК 633.11 “324”(477.7)

DOI: 10.31521/2313-092X/2019-4(104)-4

 

М. М. Корхова, кандидат сільськогосподарських наук
ORCID ID: 0000-0001-6713-5098
Миколаївський національний аграрний університет

 

У статті представлено результати досліджень формування основних елементів продуктивності рослин сортів пшениці спельти та м’якої озимих форм. Встановлено, що високі показники якості зерна формує сорт пшениці спельти Зоря України, а більш урожайним є сорт Європа. Найвищі показники урожайності та якості зерна формують сорти пшениці м’якої озимої Відрада і Зиск порівняно з іншими досліджуваними сортами.

Ключові слова: пшениця спельта, пшениця м’яка, сорти, висота рослин, маса 1000 зерен, урожайність, якість зерна.

 

Продуктивність сортів пшениці спельти озимої у Південному Степу України

Productivity of winter wheat spelt in the South Steps of Ukraine

 

Список використаних джерел:

  1. BabenkoL. M., HospodarenkoH. M., RozhkovR. V., PariyY. F., PariyM. F., BabenkoA. V., Kosakivska I. V. Triticum spelta: Origin, biological characteristics and perspectives for use in breeding andagriculture. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 9 (2), p. 250-257. DOI: https://doi.org/10.15421/021837.
  2. Konvalina P., Moudrý J., Capouchová I.Agronomic characteristics and baking quality of Triticum spelta L. Lucrări Ştiinţifice, 56 (1) p. 11-14.
  3. Ходаніцький В., Ходаніцька О. Полба і спельта: нові перспективи вирощування. Пропозиція. № 3. С. 84-88.
  4. Willer H., Lernoud J., 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. Auflage Leitfaden. Handbuch. FiBL, IFOAM, p. 340.
  5. Васильченко А. Спельта: новий напрямок у виробництві пшениць. Агроном: електрон. версія журн. 2016. URL:https://agronom.com.ua/spelta-novyj-napryamok-u-vyrobnytstvi-pshenyts/ (дата звернення: 30.11.2019).
  6. Фадеев, Л. Спельта – пришло ее время.Зернові продукти і комбікорми.  17(1). С. 4-8. DOI: https://doi.org/10.15673/gpmf.v17i1.308.
  7. Poltoretskyi , Hospodarenko H., Liubych V., Poltoretska N., Demydas H. Toward the theory of origin and distribution history of Triticum spelta L. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. 8, p. 263–268. DOI: https://doi.org/10.15421/2018_336.
  8. Antofie M. M., Sand S. C. Crops varieties under conservation: study case cultivated Triticum ssp. Scientific papers-series management economic engineering in agriculture and rural development. 2018. 18 (1), p. 61-66.
  9. Гордієнко Г. Історія культурних рослин. Мюнхен, 1970. 387 с.
  10. Dubois B., Bertin P., Hautier L., Muhovski Y., Escarnot E., Mingeot D. Genetic and environmental factors affecting the expression of alpha-gliadin canonical epitopes involved in celiac disease in a wide collection of spelt (Triticum aestivum ssp spelta) cultivars and landraces. BMC Plant Biology. 18 (1), p. 1-12. DOI: https://doi.org/ 10.1186/s12870-018-1487-y.
  11. Rodriguez-Quijano M., Vargas-Kostiuk M. E., Ribeiro M.,Callejo M. J. Triticum aestivum vulgare and ssp. spelta cultivars. 1. functional evaluation. European food research and technology. 2019. V. 245., Is. 8. p. 1561-1570. DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-019-03263-7.
  12. Liubych V. V., Hospodarenko H. M., Poltoretskyi S. P. Quality features of spelt wheat grain. Saarbrücken, Germany. 108p.
  13. Rajnincova D., Galova Z., Petrovicova L., Chnapek M. Comparison of nutritional and technological quality of winter wheat (Triticum aestivum) and hybrid wheat (Triticum aestivum L. x Triticumspelta L.). Journal of central European agriculture. 2018. 19 (2), p. 437-452. DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2146.
  14. Wiwart M., Szafranska A., Wachowska U., Suchowilska E. Quality parameters and rheological dough properties of 15 spelt (Triticum spelta) varieties cultivated today. Cereal chemistry. 2018. 94 (6), p. 1037-1044. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM-05-17-0097-R/.
  15. Любич В. В. Кулінарні властивості крупи сортів і ліній пшениці спельти. Миронівський вісник. Вип. 3. С. 42-57. DOI: https://doi.org/10.21498/2518-7910.0.2016.119128.
  16. Звєрєв С. Полба и спельта: возвращение к истокам. Хранение и переработка зерна. Т. 194. № 6-7. С. 48-51.
  17. Ружицька О. М., Борисова О. В. Ріст, продуктивність та якість зерна озимої спельти за умов півдня Степової зони України. Вісник Одеського національного. університету. Біологія. Т. 20, Вип. 1(36). С. 47-58.
  18. Srámek J., Konvalina P., Zdrhová I., Moudrý J. Economic efficiency of the winter wheat (Triticum aestivum) and winter spelt (Triticum spelta L.) growing in organic farming. Lucrări Ştiinţifice. Seria Agronomie. 2009. 11 (1), p. 125-130.
  19. Костащук М. В. Липитан Р. М., Мартинюк Л. С. Потенціал продуктивності сортів озимої пшениці. Цукрові буряки. 2015. № 5. С. 15-16.
  20. Базалій В., Бойчук І., Домарацький Є., Ларченко О., Базалій Г. Реалізація генетичного потенціалу продуктивності сортів пшениці м’якої озимої за різних умов вирощування.Вісник Львівського НАУ. Серія : Агрономія. №22(1). С. 319-325.
  21. Ващенко В. В., Назаренко М. М. Аналіз продуктивності пшениці м’якої озимої в умовах Північного Степу України. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. № 4. С. 68-72.
  22. Продуктивність пшениць Triticumdurum та Triticumaestivum озимих форм у різних ґрунтово-кліматичних умовах Степу України / О. А. Коваленко та ін. URL:http://dspace.mnau.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/ 307?locale=en. (дата звернення: 30.11.2019).
  23. Ugrenović V., Bodroža Solarov, Pezo L., Đisalov J., Popović V., Marić B., Filipović V. Analysis of spelt variability (Triticum spelta L.) Grown in different conditions of Serbia by organic conditions. Genetika. 2018. 50 (2), p. 635-646. DOI: https://doi.org/10.2298/GENSR1802635U.
  24. Моргун В. В., Січкар С. М., Починок В. М., Нінієва А. К., Чугункова Т. В. Характеристика колекційних зразків спельти (Triticumspelta L.) за елементами структури продуктивності та хлібопекарською якістю. Физиология растений и генетика. Т. 48. № 2. С. 112-119.
  25. Pospišil A., Pospišil M., Svečnjak Z., Matotan S. Influence of crop management upon the agronomic traits of spelt (Triticum spelta L.). Plant soil environ. 2011. 57 (9), p.435–440.
  26. Korkhova M., Kovalenko O., Khonenko L., Markova N. Productivity of soft winter wheat sort depending on terms length of sowing and weather in spring-summer period. Agrobiology. 1. p. 5-10.
  27. Nozdrina N. L. Formation of structure units of yielding capacity and quality of grain of new winter wheat varieties in northern steppe. News of Poltava State Agrarian Academy. 2014. 2, p. 162-168.
  28. Kiss T., Balla K., Banyai J., Veisz O., Karsai I. Associations between plant density and yield components using different sowing times in wheat (Triticum aestivum). Cereal research communications. 2018. 46(2), p. 211-220. DOI: https://doi.org/0.1556/0806.45.2017.069.
  29. Zecevic V., Boskovic J., Knezevic D., Micanovic D. Effect of seeding rate on grain quality of winter wheat. Chilean journal of agricultural research. 2014. 74 (1), 23-28. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-58392014000100004.
  30. Ружицька О. М., Борисова О. В. Насіннєва продуктивність та вміст білка в зерні пшениці спельти (Triticum spelta L.) за вирощування на різному фоні мінерального живлення. Селекційно-генетична наука і освіта (парієві читання): матер. VІ міжнар. наук. конф. (Умань, 15–17 бер.2017 р.), Умань, 2018. С. 182-188.
  31. Ружицька О. М., Борисова О. В. Насіннєва продуктивність і біохімічний склад зерна озимої спельти та полби за умов півдня степової зони України. Физиология растений и генетика. Т. 50, № 2. С. 161-169.
  32. Petrenko V., Spychaj R., Prysiazhniuk O., Sheiko T. І., Khudolii L. Evaluation of three wheat species (Triticumaestivum L., T.spelta L., T. dicoccum (Schrank) Schuebl) commonly used in organic cropping systems, considering selected parameters of technological quality. Romanian Agricultural Research. 2018. 35, p. 255-264.
  33. Господаренко Г. М., Любич В. В., Воробйова Н. В. Пшениця спельта в органічному землеробстві. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. доп. учасн. VI Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир, 2018. С. 444–449.
  34. Державний реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні на 2019 рік. Київ: Мінагрополітики та продовольства України. 2019. URL :https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin. (дата звернення:30.11.2019).
  35. Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, крупяних та зернобобових на придатність до поширення в Україні. / Мінагрополітики та продовольства України, Український інститут експертизи сортів рослин. 2016. 65 с. URL :https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf. (дата звернення:30.11.2019).


М. М. Корхова. Продуктивность сортов пшеницы спельты озимой в Южной Степи Украины

В статье представлены результаты исследований влияния сортовых особенностей на формирование основных элементов продуктивности растений пшеницы спельты и мягкой озимых форм. Установлено, что высокие показатели качества зерна формирует сорт пшеницы спельты Заря Украины, а более урожайным является сорт Европа. Самые высокие показатели урожайности и качества зерна формируют сорта пшеницы мягкой озимой Отрада и Выгода по сравнению с другими исследуемыми сортами.

Ключевые слова: пшеница спельта, пшеница мягкая, сорта, высота растений, масса 1000 семян, урожайность, качество зерна.

 

M. Korkhova. Productivity of winter wheat spelt in the Southen Steps of Ukraine

The article presents the results of studies on the influence of varietal characteristics on the formation of the main elements of productivity of spelled wheat plants and soft winter forms.  It has been established that high quality grains are formed by the spelled wheat variety Zarya  Ukrainy, and the Europe variety is more productive. The highest yields and grain quality are formed by wheat varieties of soft winter Otrada and Vygoda in comparison with other studied varieties.

Keywords: spelt wheat, soft wheat, varieties, plant height, 1000 seeds weight, yield, grain quality.

 

Матеріал розповсюджується за ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY

 

<< повернутися до змісту

korkhova.pdf
korkhova.pdf