Поварова Н.М. Вплив функціональної годівлі молодняка курчат-бройлерів м’ясних кросів на якість і безпечність м’яса

УДК 637.54’65.05

DOI: 10.31521/2313-092X/2021-4(112)-8

 

Н.М. Поварова, кандидат технічних наук, доцент

Одеська національна академія харчових технологій

Стаття присвячена комплексній оцінці м’яса курчат-бройлерів, вирощених з використанням функціонального годування, без додаткового використання гормональних препаратів та антибіотичних речовин, що містяться в традиційних комбікормах для курчат. Наведено дані про функціонально-технологічні властивості м’яса, хімічний склад, мікробіологічний добробут сировини та морфологічні особливості патраних тушок. Проведені дослідження показали відповідність якості м’яса вимогам стандарту та підтвердили його безпеку для вживання.

Ключові слова: функціональна годівля птиці, якість м’яса птиці, функціональнотехнологічні властивості, якість та безпечність м’яса птиці.

 

Вплив функціональної годівлі молодняка курчат-бройлерів м’ясних кросів на якість і безпечність м’яса

Influence of functional feeding of young chickens-browser of meat cross on meat quality and safety

 

Список використаних джерел:

1. М. А. Полегенька . Аналіз сучасного стану виробництва продукції птахівництва в Україні. Економічна наука. ч. 3. 2019. С. 137 – 143. DOI: 10.32702/2306-6806.2019.3.137.
2. Povarova, N. Factors that affect the quality of meat. Proceedings of 6th Central European Congress on Food-CEFood Congress. Serbia, Novi Sad, 2012. Р. 587 – 590.
3. Вініченко І.І., Маховський Д.В. Стан та перспективи розвитку птахівничих підприємств в Україні. Агросвіт. ч 24. 2015. С. 3-6.
4. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/.
5. Іщенко Ю.Б. Птахівництво України: аналітичний огляд. Харків, 2013. 74с.
6. Віннікова, Л. Г. Поварова Н. М., Синиця О. В. Основи птахівництва та переробки птиці: навч. вид. Київ: Освіта України, 2020. 216 с. : табл., рис. ISBN 978-617-7366-89-7.
7. Інструкція з ведення племінного обліку в птахівництві. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0847-01. – Дата останнього доступу 29.05.2017.
8. Н.А. Плохинский. Руководство по биометрии для зоотехников. М., 1969, С. 242
9. Годівля сільськогосподарських тварин: підручник / І.І. Ібатуллін, Д.О. Мельничук, Г.О. Богданов та ін.; За ред. І.І. Ібатулліна. Київ, 2006. 445 с.: іл.
10. Береза И.Г. Сокращение потерь и повышение качества мяса сельскохозяйственных животных. К.:Урожай. 1991. 272с.
11. Горбатенко І.Ю., Гиль М.І. Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин: навчальний посібник. Миколаїв, 2008. 218с.
12. Clark, E. M. Mahoney. A. W. , Carpenter C. E. Haem and total iron in ready-to-eat chicken. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1997. Vol. 45, Issue 1. P. 124–126. doi: 10.1021/jf960054l
13. J. O. Igene, K. Yamauchi, A. Pearson, J. Groxy. Mechanism by which nitrite inhibits the development of warmed over flavour in cured meat. Food Chemistry. 1985. Vol. 18. P. 1–18. doi: 10.1016/0308-8146(85)90099-8
14. Muhammad Nizam Hayat,Ubedullah Kaka andAwis Qurni Sazili Assessment of Physicochemical Characteristics and Microbiological Quality in Broiler Chicken Breast Muscle (Pectoralis major) Subjected to Different Temperatures and Lengths of Cold Transportation. Foods. 2021, 10(4), 874.
15. Bongiorno V., Schiavone A. etc. Carcass Yields and Meat Composition of Male and Female Italian Slow-Growing Chicken Breeds: Bianca di Saluzzo and Bionda Piemontese Bianca di Saluzzo та Bionda Piemontese. Animals. 2022, 12(3), 406.
16. Ahmad, I., Suhail M. Protective role of vitamin E on mefenamic acid induced alterations in erythrocytes. Biochem. (Mosc). 2002. 67:945–948.
17. Aiken, C. T., R. M. Kaake, X. Wang, and L. Huang. Oxidative stress-mediated regulation of proteasome complexes. 2011. Mol. Cell. Proteomics. 10:R110.006924-1–R110.006924-11
18. Avila-Ramos, F., A. Pro-Martínez, E. Sosa-Montes, J. M. Cuca-García, C. Becerril Pérez, J. L. Figueroa-Velasco, C. A. RuizFeria, A. S. Hernández-Cázares, and C. Narciso-Gaytán. Dietary supplementation and meat-added antioxidants effect on the lipid oxidative stability of refrigerated and frozen cooked chicken meat. Poult. Sci. 2013. 92:243–249.
19. Bansal, A. K., Bansal, M., Soni, G., Bhatnagar, D. Protective role of vitamin E pretreatment on N-nitrosodiethylamine induced oxidative stress in rat liver. Chem. Biol. Interact. 2005. 156:101–111.
20. Bao, Y.M., M. Choct, P. A. Iji, and K. Bruerton. Effect of organically complexed copper, iron, manganese, and zinc on broiler performance, mineral excretion, and accumulation in tissues. J. Appl. Poultry Res. 2007. V. 16:448–455.
21. Bauermeister, L. J., U. Morey, E. T. Moran, M. Singh, C. M. Owens, and S. R. McKee. Occurrence of white striping in chicken breast fillets in relation to broiler size. Poult. Sci. 2009. V. 88.

 

Н. Н. Поварова. Влияние функционального кормления молодняка цыплятбройлеров мясных кроссов на качество и безопасность мяса

Статья посвящена комплексной оценке мяса цыплят-бройлеров, выращенных с использованием функционального кормления, без дополнительного использования гормональных препаратов и антибиотических веществ, содержащихся в традиционных комбикормах для цыплят. Приведены данные о функционально-технологических свойствах мяса, химическом составе, микробиологическом благополучии сырья и морфологические особенности потрошеных тушек. Проведенные исследования показали соответствие качества требованиям стандарта и подтвердили его безопасность для употребления.

  Ключевые слова: функциональное кормление птицы, качество мяса птицы, функциональнотехнологические свойства, качество и безопасность мяса птицы.

  N. Povarova. Influence of functional feeding of young chickens-browser of meat cross on meat quality and safety

  This article focuses on the study of the membrane concentration process using buttermilk ultrafiltration nanofiltration membranes. Two types of Vladipor OPMN nanofiltration membranes are being investigated in order to identify the main filtration dependencies. For each type, a pressure in the range of 0.5 to 2.0 MPa and a temperature of 20 to 40 ° C are applied. The results indicate that both types of membranes effectively retain lactose at a pressure of 2.0 MPa, a temperature of 40 ° C and a concentration factor. about 2. Varying the flow velocity above the membrane from 0.5 m / s to 1.5 m / s allows obtaining an increase in specific productivity by 15% from the initial one. The influence of the effects of concentration polarization on the specific productivity of nanofiltration membranes is established. The limitation of the concentration factor due to the increase in the osmotic pressure of the solution is determined. The conclusion is made about the possibility of large-scale introduction of nanofiltration of secondary material resources of milk processing in the study of membrane regeneration processes.

Key words: buttermilk, ultrafiltration, nanofiltration, lactose, membrane concentration.

 

Матеріал розповсюджується за ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY

 

<< повернутися до змісту

n112v42021povarova.pdf
n112v42021povarova.pdf