Вплив умов зберігання на втрати маси плодових овочів

Номер, рік
1(71), 2013

УДК
664.8.037.1:57.018.8:635.64

Автор
Н.М. Осокіна, доктор сільськогосподарських наук
К.В. Костецька, здобувач
Уманський національний університет садівництва

Анотація
Встановлено, що втрати маси плодів баклажану, перцю солодкого та томатів залежать від умов зберігання, а також року врожаю, ступеня стиглості та особливостей виду і сорту.

Ключові слова
втрата маси, плодові овочі, сорт, погодні умови, ступінь стиглості

Стаття
Н.М. Осокіна, К.В. Костецька. Вплив умов зберігання на втрати маси плодових овочів

Список використаних джерел

  1. Стоянов А. В. Плоди i овочі – невід’ємний компонент їжі / А. В. Стоянов // Харчова i переробна промисловість. — 2001. — № 8. — С. 8—10.
  2. Tetenyi P. Infraspecic chemical taxa of medicinal plants / P. Tetenyi. — Budapest : Akademical Kiado, 1970. — P. 105—109.
  3. Попов В. Г. Философия современного питания / В. Г. Попов, В. Б. Акопян // Аграрна наука. — 2001. — № 11. — С. 32.
  4. Сергієнко В. Г. Зберігання овочів у міжсезонний період / В. Г. Сергієнко // Захист рослин. — 1999. — № 1. — С. 30—31.
  5. Госреєстр сортів рослин України 2005 року // Овощеводство. — 2005. — №6. — С. 11.
  6. Гайдым А. М. Информация о требованиях стандартов к качеству баклажана свежего / А. М. Гайдым // Овощеводство. — 2005. — № 9. — С. 60—61.
  7. Ящики из древесины и древесных материалов для продукции пищевых отраслей промышленности, сельского хозяйства и спичек. Технические условия : ГОСТ 10131-93. — [Введен в действие 01.07.95]. — М. : Стандартинформ, 2008. — 42 с.
  8. Фрукти і овочі свіжі. Відбирання проб : ДСТУ ISO 874-2002. — [Чинний від 2003.10.01].— К. : Держспоживстандарт України, 2003. — 9 с. — (Національний стандарт України).
  9. Продукти перероблення плодів і овочів. Методи визначення сухих речовин та вологи : ДСТУ 67.050-2008. — К. : Держспоживстандарт України, 2008. — 20 с. — (Національний стандарт України).
  10. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. — М. : Агропромиздат, 1985. — 351 с. — (С основами статистической обработки результатов исследования; 5 изд., перераб. и доп.).

Н.М. Осокина, Е.В. Костецкая. Влияние условий хранения на потери массы плодовых овощей.
Установлено, что потери массы плодов баклажана, перца сладкого и томатов зависят от условий хранения, а также года урожая, степени спелости и видовых и сортовых особенностей.

N.M. Osokina, K.V. Kostetska. In uence terms of storage is on the losses mass of fruit green-stuffs.
It is set that losses mass in garden-stuffs an egg-plant, pepper sweet and tomatoes depend on the terms of storage, and also year of harvest, degree of ripeness and speci c and of high quality features.